Hvad er alt text? - Beskrivende tekst til billeder

Alt text gør webindhold mere tilgængeligt, ved at beskrive billedet for brugere med visuelle handicaps, samt søgemaskiner.

Af
SEO.DK
,
Teamet
Calendar Icon - Dark X Webflow Template
August 30, 2024

Alt tekst er en skriftlig beskrivelse, der tilføjes til HTML-koden for et billede på en hjemmeside. Denne tekst tjener som en erstatning for billedindholdet, som kan være essentiel for brugere, der ikke kan se billeder på en skærm.

Definition: Hvad er alt text?

Alt text, eller alternativ tekst, er en vigtig komponent i webdesign, der gør billeder tilgængelige for skærmlæsere ved hjælp af nøje udvalgt metadata, og forbedrer brugeroplevelsen for dem med synshandicap.

"Alt text, eller alternativ tekst, beskriver billedets indhold og funktion, hvilket er kritisk for at skabe en inkluderende digital verden."

Ved udfærdigelsen af alt text, er det vigtigt at være præcis og beskrivende uden at overbelaste teksten med unødvendige detaljer. Korrekt implementering af alt text bidrager positivt til et websteds søgemaskineoptimering (SEO), idet søgemaskiner bruger denne tekst til at forstå og indeksere billedindhold, hvilket fører til en mere præcis og relevant søgemaskineresultat.

Hvad er formålet med alt text?

Formålet med at integrere alt text til billeder på hjemmesider er mangfoldigt. Den tjener primært til at forbedre tilgængeligheden og oplevelsen for brugere med visuelle handicap. Herudover spiller den en afgørende rolle for at optimere indhold til søgemaskiner. Kort sagt, fungerer alt text som en støttepæl i den digitale tilgængelighedens fundament.

  • Gør billeder tilgængelige for skærmlæsere
  • Forbedrer brugeroplevelsen for personer med synshindring
  • Optimerer billeder for søgemaskineindeksering

Tilgængelighed på internettet er ikke en bonus, men en grundlæggende rettighed; derfor er præcision og omhu i udformningen af alt text afgørende.

Hvorfor er alt text vigtig?

Alt text er vigtig, da den skaber en bro mellem billedindhold og dets kontekst for dem, som ikke kan opfatte billeder visuelt. Det bidrager til et mere inkluderende internetmiljø, hvorved information bliver tilgængelig for alle, uanset deres fysiske evner. Den spiller også en væsentlig rolle for at forbedre et websteds overordnede SEO-strategi.

En velkonstrueret alt text kan være forskellen på en funktionel og en utilgængelig hjemmeside. Det skal reflektere og respektere de bredere principper for universel design, hvor forståelse og inklusion er centralt. Er din hjemmeside designet med alle brugere i tanke?

Principperne for effektiv alt text

Hensigtsmæssig brug af alt text er essentiel for at skabe en inkluderende oplevelse på nettet.

Kompleksiteten i udviklingen af effektiv alt text ligger i dens dobbelte funktion; den skal både kunne beskrive et billede præcist for brugere med synsnedsettelser og samtidig være optimeret for søgemaskiners algoritmer. Det handler om at finde balancen mellem at være informativ og konkret, uden at overvælde brugeren med unødvendige detaljer. For at opnå dette, bør en alt text være nøjagtig og beskrive billedets indhold og funktion. Det er vigtigt at undgå vage beskrivelser som "billede" eller "grafik," og i stedet sikre, at teksten fremhæver de aspekter af billedet, der er relevante for den sammenhæng, det er placeret i. Omhyggelig betragtning af både kontekst og indhold kan forbedre brugeroplevelsen markant, både for dem der bruger skærmlæsere, og for søgemaskiner, der indekserer og klassificerer indholdet. Dette kræver en indsigt i brugernes behov og en forståelse for, hvordan søgemaskiner behandler og vægter information.

I processen må man ikke overse vigtigheden af at undgå at overdrive med nøgleord (keyword stuffing), da det kan have den modsatte effekt og reducere en websides synlighed. Alt text skal være prægnant og målrettet; et nøgleord bør kun inkluderes, hvis det naturligt bidrager til beskrivelsen af billedet. Ligesom med al god kommunikation, er det afgørende at bruge et klart og simpelt sprog, der hurtigt kan formidle essensen af billedet til læseren. I tilfælde af dekorative billeder, hvor billeder ikke tilføjer yderligere information til indholdet, kan tomme alt attributter ("alt=''") anvendes, hvilket fortæller skærmlæseren, at det kan ignoreres.

6 eksempler på effektiv alt text

Herunder finder du en liste over eksempler, der illustregerer, hvordan en velkonstrueret alt text kan udformes:

  • Informative billeder: For et diagram, der viser virksomhedens salg pr. kvartal, kunne en passende alt text være: "Diagram, der illustrerer virksomhedens stigende salg fra første til fjerde kvartal i 2022 med en markant vækst i tredje kvartal." Dette giver et præcist resumé af, hvad brugeren ville observere, hvis de kunne se billedet.
  • Tekst i billeder: Hvis et billede indeholder tekst, som er essentiel for forståelsen af indholdet, bør teksten gengives i alt text. For eksempel: "Plakat med annoncering af 'International Bogfestival 2023', afholdt i København fra den 10. til den 14. april."
  • Funktionsbilleder: Når et billede fungerer som et link, skal alt text beskrive destinationen for linket, ikke kun billedets indhold. Et eksempel kunne være: "Logo for Jensen & Sønner, klik for at vende tilbage til hjemmesiden."
  • Dekorative billeder: For billeder, som tjener et æstetisk formål uden at tilføje information, kan det være passende at bruge en tom alt attribut, som i "alt=''". Dette signalerer til skærmlæsere, at billedet kan ignoreres.
  • Komplekse billeder: For et billedet af en kompleks informationstavle, kan det være nødvendigt at uddybe i alt texten, eksempelvis: "Oversigtstavle med togafgange fra Hovedbanegården, som viser forsinkelser og platformændringer for aftens afgange." En sådan beskrivelse giver et overblik, som gavner brugeren.
  • Billeder af personer: Når et billede fokuserer på personer, kan det være relevant at nævne dem ved navn, især hvis de er centrale for konteksten. For eksempel: "Administrerende direktør, Anna Hansen, holder åbningstale ved konference om digital innovation."

Mens nøjagtig og detaljeret alt text kan forbedre tilgængelighed og SEO, er det ligeledes vigtigt at tage højde for billedets formål. Overdrevet detaljerede eller tekniske beskrivelser kan skabe forvirring snarere end klarhed, især for brugere af skærmlæsere. Det handler om at finde en balance, hvor alt text tjener sit formål uden at overvælde brugeren med unødvendig information.

8 tips: Sådan optimér du alt text

Nedenfor finder du en tabel med nyttige tips til optimering af alt text:

Tools For Small Businesses Table

Tip

Detaljer

Gennemførelse

Koncis og præcis

Hold alt text kort og beskrivende.

Fokuser på nøgleelementer.

Inkluder nøgleord

Integrer relevante søgeord.

Forbedrer SEO og relevans.

Undgå "billede af"

Start direkte med beskrivelsen.

Gør teksten mere naturlig.

Brug proper navne

Nævn personer og steder ved navn.

Giver kontekst og præcision.

Undlad redundans

Undgå gentagelse af billedtekst.

Undgår informationsoverload.

Tilpas til kontekst

Tilpas alt text til dit indhold.

Gør brugen relevant og målrettet.

Test med skærmlæsere

Verificer hvordan alt text oplæses.

Sikrer god brugeroplevelse.

Undervis dit team

Sørg for at alle kender best practices.

Styrker holdets kompetence.

Disse tips er udvalgt med omsorg for at sikre, at alt text ikke alene forbedrer tilgængeligheden, men også understøtter websitets SEO-strategi. En effektiv alt text kan tjene som et kraftfuldt værktøj, der gør indholdet mere tilgængeligt for alle brugere, samtidig med at det kan øge trafikken fra søgemaskiner. Det handler om præcision og relevans, som til sammen kan skabe en mere inklusiv og engagerende weboplevelse.

Mindre er ofte mere i alt text.

Alt text versus title attribut – Hvad er forskellen?

Kort sagt fokuserer alt text på tilgængelighed, mens title attributten primært giver yderligere information. Detaljerne er imidlertid afgørende; alt text er en beskrivende tekst, der hjælper brugere med synshandicap ved at formidle billedets indhold og funktion via skærmlæsere, og dens primære formål er at fungere som erstatningstekst når billedet ikke kan indlæses. Title attributten, på den anden side, er en tooltip, der vises ved mouse-over på et element på en web side, og skal give supplerende oplysninger, ikke en nødvendig beskrivelse. De tjener forskellige mål.

  • Alt text: En kort, beskrivende tekst, der angives i HTML-koden for et billede.
  • Title attribut: En supplerende tekst, der ofte vises som en tooltip, når brugeren holder musen over et element.

For at opsummere spiller alt text og title attributten forskellige roller i webudviklingen og -designet. Korrekt anvendelse af begge kan bidrage til at forbedre brugeroplevelsen og tilgængeligheden på et websted. Det er dog vigtigt at skelne mellem de to for ikke at forveksle deres funktion eller anvendelse.

Begreber relateret til alt text

Følgende er en oversigt over nøglebegreber, der ofte forbinder sig til anvendelsen af alt text:

  • SEO (Search Engine Optimization): Optimering af webindhold for at forbedre placeringen på søgemaskiners resultatsider.
  • Skærmlæser: Software, der omdanner tekst til talesprog eller punktskrift, hjælpende personer med synshandicap.
  • Billedtekst: En tekst, der beskriver billedets indhold eller funktion, men som vises direkte under et billede.
  • HTML (Hypertext Markup Language): Standardsproget til at oprette og formatere dokumenter på World Wide Web.
  • Attribut: Et element i HTML-koden, der angiver egenskaber eller yderligere oplysninger for et HTML-element.
  • Tilgængelighed: Fremgår af webdesign og -udvikling, der sikrer at websites er brugbare for personer med forskellige handicaps.
  • Web Content Accessibility Guidelines (WCAG): En serie retningslinjer for webtilgængelighed, der skaber grundlaget for at gøre indhold tilgængeligt for alle.
  • Billedanalyse: Proces hvorved man identificerer komponenter og betydningen af et billede for at kunne skabe en passende alt text.
  • Licensering af billeder: Lovgivning og regler, der bestemmer hvordan billeder kan og ikke kan anvendes, hvilket også kan påvirke brugen af alt text.
  • Responsivt design: En tilgang til webdesign, som sikrer at websteder korrekt tilpasser sig forskellige skærmstørrelser, herunder også hvordan billeder og deres alt text vises.

Konklusion

Alt text er et væsentligt aspekt af webtilgængelighed, der sikrer, at billeder på internettet er forståelige for alle brugere, inklusive dem med synshandicap. Det tjener et dobbelt formål: det forbedrer SEO og sikrer overholdelse af webtilgængelighedsstandarderne som WCAG. Korrekt anvendelse og forståelse af alt text kræver en grundig billedanalyse samt opmærksomhed på licensering og udformning af responsivt design.

Ofte Stillede Spørgsmål om Alt Text

Her finder du svar på almindelige spørgsmål om alt text:

Hvad står alt text for?

Alt text, eller alternativ tekst, er en skriftlig beskrivelse af et billedes indhold og funktion, der gør det tilgængeligt for personer med synshandicap og hjælper med søgemaskineoptimering.

Hvorfor er alt text vigtig?

Alt text forbedrer webtilgængelighed ved at give brugere, der anvender skærmlæsere, en tekstbeskrivelse af billeder. Desuden spiller den en rolle i at forbedre et websites SEO ved at give yderligere kontekst til søgemaskiner.

Hvornår skal jeg bruge alt text?

Alt text bør anvendes på alle billeder, der bidrager med betydningsfuld information eller funktion på en webside, herunder grafik, illustrationer og fotos.

Hvordan skriver jeg god alt text?

God alt text er præcis og konkret, undgår at være redundant med teksten omkring billedet, og beskriver billedets formål og indhold i en kort og nøjagtig tekstform.

Må alt text indeholde søgeord?

Ja, inkludering af relevante søgeord kan hjælpe med SEO, men søgeordene skal naturligt tilpasses ind i den beskrivende tekst og tjene en funktionel eller informativ rolle for billedet.

Hvad er maksimal længde for alt text?

Den anbefalede maksimale længde er omkring 125 tegn, da nogle skærmlæsere afbryder længere tekster, hvilket kan kompromittere forståelsen af billedbeskrivelsen.

Hvad skal jeg gøre med dekorative billeder?

For dekorative billeder, som ikke bidrager med information eller funktion, kan en tom alt attribut (alt="") anvendes for at indikere, at billedet skal ignoreres af skærmlæsere.

Skal alt text beskrive billedets udseende?

Alt text skal fokusere på billedets betydning frem for blot at beskrive udseendet, medmindre billedets æstetik er central for indholdet, såsom i kunstværker.

Kan jeg lade webværktøjer generere alt text?

Mens nogle webværktøjer kan generere alt text automatisk, vil den menneskelige vurdering oftest være mere præcis og relevant, da den kan tage hensyn til konteksten på siden.

Er det lovpligtigt at bruge alt text?

Ja, ifølge internationale retningslinjer for webtilgængelighed såsom WCAG, er det nødvendigt at anvende alt text for at gøre indhold tilgængeligt for alle brugere.

Hvordan tester jeg alt texts effektivitet?

Effektiviteten af alt text kan testes ved at anvende skærmlæsere og evaluere, om tekstbeskrivelserne giver en klar og præcis forståelse af billedets formål og indhold.

NYSGERRIG PÅ MERE?

Andre spændende artikler om Google optimering