Hvad er et eksternt link? - Forbindelse til andre hjemmesider

Et eksternt link er afgørende for et websites synlighed online. Det spiller en nøgleposition i webnavigation og påvirker rangering i søgemaskinerne.

Af
SEO.DK
,
Teamet
Calendar Icon - Dark X Webflow Template
May 15, 2024

Et eksternt link er en henvisning fra en hjemmeside til en anden, som fører brugeren væk fra det oprindelige website. Det er afgørende at forstå eksterne links' betydning for et websites synlighed online. De spiller en nøgleposition i webnavigation og kan have en væsentlig indflydelse på en websides autoritet og rankings i søgemaskinerne.

Definition: Hvad er et eksternt link?

Et eksternt link er et hyperlink, der peger fra en domæne til et andet domæne.

"Et eksternt link er essentielt en digital brobygning mellem websites, som muliggør brugernes navigation på internettet. Disse links er fundamentale for at skabe et forbundet og informativt online økosystem."

Eksterne links har stor betydning for search engine optimization (SEO), da de kan fungere som en indikation af indholdets kvalitet og relevans. Søgemaskiner som Google anvender eksterne links, også kendt som backlinks, som en faktor til at bestemme en websides troværdighed og dermed dens placering i søgeresultaterne. Et website, som hyppigt bliver linket til af andre sider, kan opfattes som mere autoritativt, hvilket kan resultere i højere rankings.

Hvad er formålet med eksterne links?

Formålet med eksterne links er trefoldigt. De tjener først og fremmest til at forbinde forskellige hjemmesider med hinanden, skabende et netværk af information og ressourcer. Derudover spiller de en vital rolle i forbedring af søgemaskineoptimering, idet de bidrager til hjemmesidens autoritet og synlighed. Endelig er de med til at tilbyde brugeren en beriget online oplevelse ved at lede dem til yderligere relevant indhold.

 • Skaber forbindelser mellem hjemmesider
 • Forbedrer søgemaskineoptimering (SEO)
 • Beriger brugeroplevelsen

Eksterne links tjener således som en afgørende byggesten i det omfattende digitale landskab og understøtter informationens flyd på internettet.

Hvorfor er eksterne links vigtige?

Eksterne links er vigtige, fordi de signalerer til søgemaskiner, at fremmede kilder værdsætter hjemmesidens indhold, hvormed de dermed tilkendegiver et vist niveau af autoritet og troværdighed. Disse links fungerer som en slags anbefaling, som kan hjælpe hjemmesider med at opnå bedre placeringer i søgeresultater. Desuden kan de generere trafik til en hjemmeside fra diverse kilder, hvilket kan være afgørende for at tiltrække et bredere publikum.

Etablering af kvalitetsfyldte eksterne links kræver en strategisk tilgang og indsigt i såvel indholdsskabelse som netværksopbygning. Er dit indhold tilstrækkeligt værdifuldt til at andre vil linke til det?

Historien bag eksterne links

Eksterne links, kendt som hyperlinks i de tidlige dage af internettet, har spillet en central rolle siden den første webside blev oprettet. De binder det globale netværk sammen og fungerer som navigationsveje for brugere og søgemaskiner.

Anvendelsen og strategien for eksterne links

Eksterne links er mere end blot tilfældige forbindelser; de er vejledende signaler, der fortæller søgemaskiner om indholdets kvalitet og relevans. Når en hjemmeside henviser til en anden gennem en ekstern link, sker der en implicit vurdering af troværdigheden, som kan understøttes gennem målrettet link bygning. Dette princip er dybt forankret i PageRank-algoritmen, som blev udviklet af Google-stifterne Larry Page og Sergey Brin. Algoritmen tillægger et link fra en autoritativ kilde stor vægt i bedømmelsen af en hjemmesides relevans – et koncept der har revolutioneret søgemaskinernes verden og lagt grundlag for SEO (søgemaskineoptimering).

Detaljeret planlægning og udførelse af linkstrategier er afgørende for at opbygge et netværk af kvalitetslinks. Det starter med at skabe værdifuldt indhold, der ikke alene engagerer publikum men også tilskynder andre hjemmesider til at linke til det. Herefter er det vigtigt med et strategisk outreach-arbejde, hvor man kontakter relevante hjemmesider og influenter inden for ens fagområde for at skabe relationer og opnå links. En anden metode er at deltage på relevante fora og blogging-platforme, hvor eksponering kan føre til naturlige links fra andre brugere. Endvidere bør man sikre sig, at de links, der etableres, er af høj kvalitet; således bør links fra hjemmesider med tvivlsomt indhold undgås, da disse kan have negativ effekt på hjemmesidens SEO-rykte.

5 eksempler på eksterne links

Eksterne links kan anskueliggøre en række strategier og formål på tværs af forskellige domæner, herunder:

 • Autoritative referencer: Links til forskningsinstitutioner eller statslige myndigheder (eksempelvis Sundhedsstyrelsen eller DTU) viser, at indholdet støtter sig op ad anerkendt viden og skaber troværdighed.
 • Komplementerende ressourcer: At henvise til artikler eller blogindlæg, der uddyber et emne yderligere, giver læserne mulighed for at forfølge dybere insigt, hvilket fremmer en holistisk forståelse.
 • Socialt bevis: Links til anmeldelser eller testimonials fra tredjepartssider (for eksempel Trustpilot) kan styrke argumentationen og øge tilliden hos besøgende.
 • Partnerskab og netværk: Henvisninger til virksomheder eller organisationer, som man er i partnerskab med, formidler professionalisme og et bredt samarbejdsniveau.
 • Multimedieindhold: Ved at inkludere links til relevante videoer, podcastepisoder eller billedegallerier fra eksterne platforme som YouTube eller Flickr, tilføjes en visuel eller auditiv dimension, der kan berige brugeroplevelsen.

Selvom eksterne links kan bidrage betydeligt til et websites autoritet og værdi, er det essentielt at udøve skøn. Det er væsentligt ikke at overse intern linking, som også spiller en fundamental rolle i at guide brugerne gennem hjemmesiden og forbedre sidens SEO-struktur. Balancen mellem interne og eksterne links er derfor nøglen til en vellykket linking-strategi.

9 tips: Sådan optimeres brugen af eksterne links

Tools For Small Businesses Table

Tip

Anvendelsesmetode

Begrundelse

Vælg autoritative kilder

Sørg for at forbinde til sider med anerkendt ekspertise

Øger linkenes troværdighed

Hold relevansen i højsædet

Vælg links, der er tæt relateret til sidens indhold

Sikrer kontekstuel sammenhæng

Brug nofollow-tags hvor passende

Anvend på links til mindre troværdige kilder

Bevarer sidens SEO-værdi

Undgå 'link farms' og spam-sider

Følg god netpraksis ved valg af linkdestinationer

Beskytter mod SEO-straf

Tjek linkenes gyldighed regelmæssigt

Udfør rutinemæssige audits for at sikre aktive links

Undgår døde links, som skader brugeroplevelsen

Skab en naturlig linkprofil

Variér ankertekster og linktyper

Forhindrer over-optimering og søgeresultatmanipulation

Balance mellem antal og kvalitet

Fokuser på kvalitative links frem for kvantitet

Fokuser på at bygge et solidt rygte

Gør brug af gæsteindlæg og interviews

Deltag i relevante industrielle samtaler

Viser ekspertise og bygger relationer

Informer om affiliate links

Vær transparent omkring kommercielle forbindelser

Overholder juridiske krav og etablerer tillid

At inkorporere disse tips i en gennemtænkt linkstrategi kan styrke et websites omdømme og støtte sin SEO-performance. Ved at forbinde til kvalitetsindhold fra betroede kilder, beriges den samlede brugeroplevelse og der tegnes et billede af autoritet og pålidelighed. Ydermere understøtter en veloptimeret brug af eksterne links opbyggelsen af et professionelt netværk og fremmer væksten af digitale partnerskaber.

Skarp kontrast: Kvalitet over kvantitet sætter standarden.

Eksterne links versus interne links – Hvad er forskellen?

Eksterne og interne links er begge kritiske komponenter i webdesign og SEO, men de tjener forskellige formål. Eksterne links peger på indhold uden for dit eget domæne, mens interne links forbinder sider inden for din egen hjemmeside. Mens interne links hjælper med at strukturere din hjemmeside og forbedre brugernavigationen, så er eksterne links afgørende for at bygge tillid og autoritet.

 • Eksternt link: En hypertextforbindelse der peger væk fra et domæne til et andet.
 • Internt link: En hypertextforbindelse der forbinder en side med en anden inden for samme domæne.

At forstå forskellen mellem disse to typer af links er essentielt for at udarbejde en effektiv SEO-strategi og for at sikre en logisk og brugervenlig struktur på sit website. Nøje opmærksomhed på anvendelsen af begge typer links kan have en betydelig indvirkning på et websites søgemaskineoptimering og brugerengagement.

Begreber relateret til eksterne links

I forbindelse med eksterne links findes en række vigtige begreber, der bidrager til forståelsen af deres betydning og funktion i SEO-sammenhæng:

 • Backlink: En indgående forbindelse fra en ekstern hjemmeside til din egen, anerkendt for at øge din sides autoritet.
 • Anchor text: Den synlige, klikbare tekst i et hyperlink, som oftest optimeres med relevante nøgleord for at forbedre SEO.
 • NoFollow-tag: En attribut brugt i HTML til at instruere søgemaskiner om ikke at følge et givent link, hvilket kan påvirke linkjuice.
 • DoFollow-link: Standard status for et hyperlink, der tillader søgemaskiner at følge linket og overføre linkjuice, hvilket kan forbedre en sides placering.
 • Linkjuice: En uformel betegnelse for værdien et link bidrager med til side- og domæneautoritet.
 • PageRank: Et algoritmebaseret system fra Google, der vurderer vigtigheden af en webside baseret på antallet og kvaliteten af links til siden.
 • Linkbuilding: Processen med at opnå flere eksterne links rettet mod ens hjemmeside med formålet at forbedre søgemaskineplaceringer.
 • Linkfarm: En gruppe af hjemmesider, der linker til hinanden, ofte betragtet som en spammetode og sanktioneret af søgemaskiner.
 • Autoritetswebsite: Et domæne med høj troværdighed og anerkendelse i søgemaskiner, ofte med mange højkvalitets eksterne links peger på det.
 • Linkprofil: Den samlede mængde og kvalitet af eksterne links, der peger på et websted, hvilket er en indikator for nettets omdømme i søgemaskinernes øjne.

Konklusion

En ekstern link er en fundamental byggesten i internettets struktur, og styrker sammenhængen mellem hjemmesider samt deres synlighed i søgemaskiner. Gennem strategisk linkbuilding og kvalitetsorienteret udvælgelse af dofollow-links beriger man sit eget domænes autoritet og bidrager positivt til websidens PageRank. Det er dog vigtigt at undgå spammetoder som linkfarms, og i stedet fokusere på at skabe en sund linkprofil, der reflekterer troværdighed og faglig substans.

Ofte Stillede Spørgsmål om Eksterne Links

Herunder finder De svar på nogle af de mest almindelige spørgsmål vedrørende eksterne links:

Hvad er et eksternt link?

Et eksternt link er en hyperforbindelse der peger fra én hjemmeside til en anden, ikke-relateret webadresse. Disse bruges typisk til at henvise brugere til yderligere information eller ressourcer.

Hvorfor er eksterne links vigtige?

Eksterne links er vigtige for SEO, da de hjælper med at bygge hjemmesidens autoritet, tillid og can bidrage til en højere placering i søgemaskineresultater.

Hvordan påvirker eksterne links SEO?

De signalerer til søgemaskinerne, at indholdet på en hjemmeside er relevant og værdifuldt, hvilket kan medføre en bedre søgemaskineplacering.

Hvad er forskellen på dofollow og nofollow links?

Dofollow links tillader søgemaskiner at følge dem og overføre "linkjuice," mens nofollow links fortæller søgemaskinerne at ignorere dem i forhold til ranking.

Hvordan identificerer man et eksternt link?

Et eksternt link kan identificeres via HTML-koden, hvor attributten "href" vil indeholde en URL, der leder til en anden hjemmesides domæne.

Kan eksterne links være skadelige?

Ja, eksterne links kan være skadelige, hvis de peger på tvivlsomme eller spam-relaterede websites, hvilket kan sænke din hjemmesides troværdighed overfor søgemaskinerne.

Hvordan vælger man kvalitets eksterne links?

Kvalitets eksterne links kommer fra velansete og relevante kilder, der naturligt komplementerer hjemmesidens indhold og tilføjer værdi for brugeren.

Hvad betyder "link juice"?

"Link juice" er en uofficiel betegnelse for den værdi og autoritet, som et eksternt link kan overføre til det website, det peger på.

Hvordan undgår man straf fra søgemaskinerne?

Undgå at bruge spammetoder som linkfarms og indkøb af links; fokuser på naturlig linkbuilding og indsæt kun eksterne links, der bidrager værdi.

Hvad er en linkprofil?

En linkprofil er en samling af alle eksterne links, der peger på en hjemmeside, og er afgørende for vurderingen af hjemmesidens omdømme og relevans af søgemaskiner.

NYSGERRIG PÅ MERE?

Andre spændende artikler om Google optimering