Hvad er søgevolumen? - Måling af søgeordets popularitet

Søgevolumen eller keyword search volume angiver det antal gange et specifikt søgeord eller en sætning bliver søgt på i en given periode.

Af
SEO.DK
,
Teamet
Calendar Icon - Dark X Webflow Template
June 27, 2024

Søgevolumen angiver det antal gange et specifikt søgeord eller en sætning bliver søgt på i en given periode og kan analyseres yderligere gennem en nøgleord analyse. Det er en essentiel indikator for et søgeords relevans og popularitet. At forstå søgevolumen er afgørende for at mestre søgemaskineoptimering (SEO) og digital markedsføring.

Definition: Hvad er søgevolumen?

Søgevolumen er antallet af forespørgsler i søgemaskiner for et bestemt søgeord over en fastsat tidsramme.

"Søgevolumen er et kritisk mål for at afdække søgeordets tiltal i en søgemaskine. Det giver indsigt i brugernes interesse og kan hjælpe med at forme en effektiv SEO-strategi."

For at eksemplificere: Hvis en webshop ønsker at optimere deres online synlighed for "bærbare computere", er det afgørende at kende til søgevolumen for dette keyword og relaterede termer. En dybdegående analyse af søgevolumen kan afsløre de mest populære søgetermer og hjælpe webshopejeren med at tilpasse sit webindhold, så det matcher hvad brugerne rent faktisk søger efter. Dermed kan søgevolumen betragtes som et fundamentalt aspekt af SEO, da det informerer om, hvilke søgeord der bør vægtes højest i optimeringsprocessen.

Hvad er formålet med søgevolumen?

Formålet med søgevolumen er i høj grad at levere en indikator for et søgeords popularitet. Dette mål bidrager til en række strategiske beslutningsprocesser inden for digital markedsføring:

 • Prioritering af SEO-indsatser og ressourcer
 • Forudsigelse af trafikpotentiale
 • Evaluering af markedstrends og kundeadfærd

Kendskab til søgevolumen hjælper virksomheder med at identificere og koncentrere sig om de mest værdifulde søgeord, som kan drive målrettet trafik til deres digitale platforme.

Hvorfor er søgevolumen vigtigt?

Søgevolumen er vigtigt, fordi det direkte påvirker synligheden af et websted i søgemaskiner. Højere søgevolumen indikerer generelt en større interesse for et emne eller produkt, hvilket betyder, at en velplaceret side potentielt kan tiltrække flere besøgende.

Når man forstår betydningen af søgevolumen, kan man bedre skræddersy sit indhold og sine online kampagner for at møde brugerens efterspørgsel og optimere konverteringsrater. Hvordan implementerer man så denne forståelse i praksis?

Historien bag søgevolumen

Søgevolumen har rødder i de tidligste dage af internettet. Da søgemaskinerne blev mere sofistikerede, blev det muligt at indsamle data om, hvilke søgeord brugerne indtastede.

Søgevolumen, som vi kender det i dag, har udviklet sig til en nøglemetrik i søgemaskineoptimering (SEO). Fra de første logfiler, der sporet brugernes forespørgsler, til avancerede algoritmer, der analyserer milliarder af søgninger, er forståelsen for og brugen af søgevolumen blevet finpudset. I dag bruger digitale marketingfolk avancerede værktøjer som Google Trends, Ahrefs og SEMrush til at kvantificere interessen for bestemte emner eller søgeord. Denne data danner grundlaget for mange taktiske og strategiske beslutninger inden for digital markedsføring.

I begyndelsen var søgevolumen et mere overfladisk mål, ofte baseret på rå antal af søgninger uden dybere kontekst eller segmentering. Over tiden er den stigende sofistikering af datateknologier og analytiske metoder blevet brugt til at forstå søgevolumen i langt mere nuanceret detaljegrad. Nu inkluderer analyse af søgevolumen ikke bare hyppigheden af bestemte søgeord, men også forholdene mellem relaterede termer, sæsonmæssige udsving, geografisk efterspørgsel og meget mere. Disse fremskridt i dataindsamling og -analyse har gjort det muligt for virksomheder at lave mere præcise prognoser, optimere deres content marketing og skabe kampagner, der resonnerer bedre med deres målgrupper.

Detaljeret indsigt.

5 eksempler på søgevolumens anvendelse

At forstå søgevolumen er altafgørende for succesen af SEO- og PPC-kampagner. Her er fem detaljerede eksempler på, hvordan søgevolumen kan benyttes:

 • Markedsanalyse: Ved at analysere søgevolumen for specifikke produkter eller tjenester kan virksomheder afdække markedstrends og forbrugernes præferencer. Dette kan også identificere nye markedssegmenter og muligheder for produktudvikling.
 • Indholdsoptimering: Søgevolumen bruges til at identificere de søgeord, som er mest relevante for målgruppen. Dette sikrer, at det skabte indhold afspejler de emner, som potentielle kunder aktivt søger efter, og øger chancen for en høj placering i søgemaskinerne.
 • PPC-kampagner: Søgevolumen er essentielt for at vælge de rigtige nøgleord til pay-per-click (PPC) reklamekampagner. At vælge ord med et højt volumen sikrer bred eksponering, hvorimod ord med lavere volumen kan være mindre konkurrenceprægede og resultere i lavere omkostninger per klik.
 • SEO strategi og keyword targeting: En dybdegående analyse af søgevolumen hjælper med at prioritere SEO-indsatsen og ressourceallokeringen. Ved at målrette mod nøgleord med tilstrækkelig søgevolumen sikres det, at SEO-tiltagene har potentiale til at tiltrække betydelig trafik.
 • Målgruppeforståelse: Søgevolumen kan afsløre meget om målgruppens adfærd og behov. Ved at observere hvilke søgeord de bruger og deres søgevolumen, kan virksomheder skræddersy deres kommunikation og tilbud mere præcist mod disse brugere.

Som kontrast er det værd at bemærke, at indsigter baseret på søgevolumen alene kan være misvisende uden hensyntagen til kontekstuelle faktorer som søgeintention og brugeradfærd. En holistisk tilgang, der kombinerer søgevolumen med andre kvalitative og kvantitative datakilder, er afgørende for at opnå en dybere og mere nuanceret forståelse af brugeradfærd.

8 tips: Sådan optimerer du ud fra søgevolumen

Herunder følger en oversigt over strategiske tips:

Tools For Small Businesses Table

Tip

Beskrivelse

Implementering

Fokusér på relevante nicheord

Identifier nicheord med tilstrækkeligt volumen, som matcher din forretnings målgruppe.

Benyt værktøjer som Google Keyword Planner eller Ahrefs til at finde nicheord.

Balancer volumen og konkurrence

Kombiner højt volumen søgeord med mindre konkurrenceprægede ord for at optimere dit reach.

Anvend en portefølje-strategi til at ramme et bredt spektrum af søgeord.

Forstå søger intentionen

Analysér søger intention bag søgeordene til at tilpasse indhold og tilbud.

Udforsk relatede spørgsmål og emneområder for dybere indsigt.

Overvåg trends i realtid

Hold dig opdateret med ændrende søgevolumen relateret til sæsonmæssige og trendmæssige skift.

Brug Google Trends til at følge med i udviklingen og tilpasse din strategi.

Integrér med PPC kampagner

Koordinér dine organiske og betalte strategier til at maksimere synlighed.

Sørg for, at der er konsistens mellem SEO og PPC søgeord.

Optimer for 'long-tail' søgeord

Målret mod mere specifikke 'long-tail' søgeord, der ofte har højere konverteringsrate.

Skab indhold der er skræddersyet til 'long-tail' søgeord med specifik hensigt.

Analyser konkurrenters søgeord

Evaluer dine konkurrenters søgeord for at finde nye muligheder og gaps i markedet.

Brug værktøjer som SEMrush til at analysere dine konkurrenters søgeord strategi.

Spor og juster kontinuerligt

Etabler en proces for løbende at overvåge og justere dine søgeord baseret på performance.

Anvend analyseværktøjer til at spore placeringer og trafik for at gøre informerede tilpasninger.

Ved at følge disse tips kan virksomheder raffinere deres søgeordsstrategi, hvilket gør det muligt at opnå en bedre position i søgeresultaterne og tiltrække mere målrettet trafik til deres website. Denne målrettede trafik øger sandsynligheden for konverteringer og bidrager til en stærkere online tilstedeværelse.

Skarp indsigt gør al forskellen.

Søgevolumen versus søgefrekvens – Hvad er forskellen?

Søgevolumen og søgefrekvens er begge relateret til søgeord, men de bærer forskellige betydninger. Søgevolumen refererer til det estimerede antal gange et søgeord bliver indtastet i en søgemaskine over en given periode, hvilket giver indsigt i søgeordets popularitet og potentiale for trafik. Søgefrekvens er derimod en sjældnere brugt betegnelse, som kan referere til hyppigheden af specifikke søgeforespørgsler inden for en vis tidsramme. De skal ikke forveksles.

 • Søgevolumen: Den gennemsnitlige månedlige antal gange et specifikt søgeord eller sætning bliver søgt efter i søgemaskiner.
 • Søgefrekvens: Kan henføre til antallet af søgeforespørgsler for et bestemt søgeord over en periode eller til frekvensen af søgninger udført af en enkelt bruger.

Forståelsen af forskellen mellem disse to begreber er central for at kunne udarbejde en datainformerede søgeordsstrategi. Ved at kende til søgevolumen, kan virksomheder og SEO fagfolk prioritere deres arbejde med søgeord og fravælge dem, der ikke har potentialet til at trække trafik til websitet, mens begrebet om søgefrekvens ikke altid er direkte relevant for SEO arbejdet.

Begreber relateret til søgevolumen

Nedenstående er en række nøglebegreber, der er tæt knyttede til forståelsen af søgevolumen inden for SEO:

 • Keyword Difficulty: Vurdering af hvor svært det er at rangere for et bestemt søgeord på grund af konkurrencen.
 • SERP: Står for Search Engine Results Page, som er den side der viser resultaterne af en brugers søgning.
 • Langhale-søgeord: Længere og mere specifikke søgeord, som ofte har lavere søgevolumen, men kan være meget målrettede.
 • Søgeordsdatabaser: Værktøjer, der indeholder omfattende lister over søgeord, inklusiv data om søgevolumen og relaterede målinger.
 • Organisk trafik: Besøgende, der kommer til et website fra en ikke-betalt søgning.
 • PPC (Pay-Per-Click): En annonceringsmodel hvor annoncører betaler et gebyr hver gang deres annonce klikkes på.
 • CTR (Click-Through-Rate): Procentdelen af brugere, som klikker på et link i forhold til antallet af totale visninger af linket.
 • Google Trends: Et værktøj, der viser populariteten af et søgeord over tid og i forskellige regioner.
 • Søgeordskannibalisering: Situationen, hvor flere sider fra samme website konkurrerer om de samme søgeord.
 • SEO (Search Engine Optimization): Processen med at optimere et website for at opnå højere placeringer i søgemaskinernes resultatsider.

Konklusion

Søgevolumen er et afgørende mål for at forstå et søgeords popularitet og relevans i forbindelse med SEO-indsatser og online markedsføring. Gennem en grundig analyse af søgevolumen kan virksomheder og markedsførere tilpasse deres strategier for at målrette mere præcist mod deres ønskede publikum, optimere deres indhold og maksimere deres online synlighed. Afslutningsvis spiller søgevolumen en nøglerolle i at forme en data-dreven tilgang til digitalt indhold og annoncering.

Ofte stillede spørgsmål om søgevolumen

Her er svar på ofte stillede spørgsmål om søgevolumen for at give en dybere forståelse af emnet:

Hvad betyder søgevolumen?

Søgevolumen refererer til antallet af søgeforespørgsler for et bestemt søgeord eller en sætning på en søgemaskine over en defineret periode. Dette tal viser interesse og efterspørgsel for emnet blandt internetbrugere.

Hvordan måles søgevolumen?

Søgevolumen måles typisk gennem SEO-værktøjer og platforme som Google Keyword Planner, der indsamler data om hyppigheden af specifikke søgetermer baseret på historisk søger adfærd.

Kan søgevolumen variere over tid?

Ja, søgevolumen kan variere betydeligt over tid grundet sæsonmæssige trends, nyheder, kulturelle begivenheder og forandringer i forbrugeradfærd. Værktøjer som Google Trends kan bruges til at analysere disse variationer.

Hvorfor er søgevolumen vigtigt for SEO?

Søgevolumen er essentiel for SEO, da det hjælper med at vurdere relevansen og potentialet af søgeord. Søgeord med højt volumen kan drive større trafik, men er ofte også mere konkurrenceprægede.

Hvad er en god søgevolumen?

En "god" søgevolumen afhænger af mange faktorer som målgruppe, branche og søgeords specifikitet. Mindre nicher kan have lavere volumen, men være mere værdifulde i forhold til konverteringer og relevans.

Hvordan bruger man søgevolumen i en digital strategi?

Søgevolumen anvendes til at identificere søgeord med potentielt højt afkast og for at tilpasse indhold således, at det matcher hvad målgruppen søger efter. Dette optimerer for chancerne for højere organisk rækkevidde og trafik.

Hvad er forskellen på søgevolumen og søgeords vanskeligheder?

Søgevolumen angiver populariteten af et søgeord, mens søgeords vanskeligheder (keyword difficulty) angiver, hvor svært det vil være at rangere for det pågældende søgeord i søgemaskinernes resultatsider.

Påvirker lokalisering søgevolumen?

Lokalisering kan have stor indflydelse på søgevolumen, da sproglige og kulturelle forskelle resulterer i variende søgevaner. Lokal SEO optimering er derfor afgørende for at nå relevante brugergrupper.

Skal jeg fokusere på søgeord med højest volumen?

Ikke nødvendigvis. Det er vigtigt at balancere søgevolumen med relevans og søgeords vanskeligheder. Målretning mod niche søgeord kan ofte resultere i bedre konverteringsrater.

Hvordan forholder søgevolumen sig til CTR?

Søgevolumen påvirker potentialet for klik, men CTR (Click-Through-Rate) vil afhænge af mange faktorer såsom titel, meta-beskrivelse og placering på resultatsiden. En høj søgevolumen garanterer ikke en høj CTR.

NYSGERRIG PÅ MERE?

Andre spændende artikler om Google optimering